Overslaan naar content

Van je werk topsport maken als Rittenplanner

Als logistieke tech start-up zorgen we ervoor dat de pakketjes van onze broer bol razendsnel bij de klant worden afgeleverd - vaak nog dezelfde dag. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Dat hebben we onder andere te danken aan onze Rittenplanners. Zij zijn verantwoordelijk voor het plannen van de routes die onze koeriers dagelijks afleggen om de pakketjes bij de verkooppartners van bol op te halen.  We spreken Simone, die als Rittenplanner bij Ampère werkt. Met haar achtergrond als professioneel softbalspeler past ze haar topsport mentaliteit dagelijks toe in haar werk.  

Hoe ben je bij Ampère terecht gekomen? 

Na anderhalf jaar bij de GGD als Coördinator voor Mobiele Teams werd het tijd voor iets nieuws. Ik was op zoek naar een frisse uitdaging: een bedrijf met vooruitstrevende mensen die samen een groter doel willen behalen. Dus begon ik online te zoeken naar planner vacatures. Er is best wat keuze op de arbeidsmarkt voor planners, maar Ampère sprong eruit. Het is een scale-up, wat betekent: minder lagen, korte lijntjes en directe communicatie. Dat werkt heel fijn. 

Wat doe je nu precies als Rittenplanner? 

Als Rittenplanner draait het allemaal om observeren en analyseren. Je bent constant bezig met het verbeteren van de werkflow. Mijn werk bestaat voornamelijk uit twee aspecten: het verzamelen en gebruiken van data om een zo efficiënt mogelijke routeplanning te maken, en het onderhouden van contact met de bol verkooppartners. 

Ik houd de beschikbaarheid van onze koeriers goed in de gaten en verwerk alle wijzigingen, voor zowel de ochtend- als de middagshift. Daarna stel ik de routeplanning op en werk ik nauw samen met de Rittenbegeleider om de uitvoering ervan zo goed mogelijk te laten verlopen. Als er grote wijzigingen in de routes voorkomen, dan sta ik in direct contact met de koeriers en partners van bol om hun hierover te informeren.  

Op welke dagen ben jij op je best? 

De leukste dagen zijn de piekdagen. Het werk van een Rittenplanner is snel werk: je moet vlot kunnen schakelen en elke minuut telt. Maar op piekdagen zetten we allemaal nog een extra tandje bij. Ik zie ons werk als een teamsport: iedereen heeft een duidelijke rol, maar samenwerking is belangrijk voor succes. Soms voelt ons werk als een race tegen de klok. Maar wanneer we erin slagen om alle pakketten - zelfs tegen alle verwachtingen in - op tijd op het depot te krijgen en ook nog eens gesorteerd te hebben voor de eindtijd, wordt er flink gejuicht. Als het niet lukt, zijn we kritisch: wat ging er mis en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het de volgende keer wel goed gaat?

Tijdens rustigere periodes hebben we de kans om te werken aan het verbeteren van de huidige processen. Het fijne aan dit werk bij Ampère is dat je hier actief je eigen ideeën kunt aandragen en ze vrijwel meteen kunt testen en implementeren. Je kunt de volgende dag al de vruchten ervan plukken in je routeplanning.  



Waarom is het bij ons anders dan bij andere logistieke bedrijven? 

Het klinkt cliché, maar het is bij Ampère echt anders. In tegenstelling tot veel andere logistieke bedrijven die automatisch plannen, wordt er hier actief gepland. Waarom we dat doen? Als we beloven dat de klant het pakketje vandaag nog krijgt, willen we dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. We gaan tot het uiterste om dit waar te maken en streven naar een perfecte leveringsscore van 100%. Daar komt de sportersmentaliteit weer kijken: we willen de beste zijn in ons werk.  

Als er onderweg iets gebeurt, gooien we de planning om. Zo zorgen we ervoor dat de pakketten hoe dan ook worden opgehaald bij de verkooppartner van bol – linksom of rechtsom. Dat is echt uniek: dit actieve planningsproces is alleen mogelijk dankzij onze uitgebreide dataset en de (zelfgebouwde) technologie waarmee we werken. Door ons datagedreven planningssysteem zijn we in staat om flexibel te zijn en snel te reageren op veranderingen. Tof om zo te kunnen werken!