Ampère bezorgt anders. Als logistieke tech start-up zorgen we ervoor dat de pakketjes van onze grote broer bol vliegensvlug bij de klant zijn: vaak nog dezelfde dag. Hoe we dat doen? Dat is onder andere te danken aan het Planning & Control team. Zij zijn verantwoordelijk voor de strategische, tactische & operationele planning van Ampère. We spreken Roos en Jacco, die beiden als Business Analyst bij Ampère werken.
Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
Jacco: "Ik startte bij bol als Data Analyst en belandde uiteindelijk 2 jaar geleden bij Ampère. Waar ik bij bol aan het verkoopplatform werkte, specialiseer ik me hier in routeoptimalisatie en -planning. Vanaf dit jaar duik ik meer in data science. Waarom ik de overstap heb gemaakt? Ik hou van het avontuurlijke, vanaf het begin iets opbouwen bij een start-up."
Roos: "Ik ben direct vanuit de schoolbanken naar Ampère gegaan. Ik had een luxeprobleem: kiezen tussen e-commerce gigant bol en de start-up Ampère. Dat laatste klonk voor mij als een ‘once in a lifetime opportunity’. Gestart als process designer, ben ik vrij snel overgestapt naar mijn huidige rol. Tijdens mijn opleiding Technische Bedrijfskunde lag de focus sterk op route optimalisatie, wat nu mijn taak is als Business Analyst. Het planningsdomein vind ik super interessant; de uitdaging is om alle beschikbare informatie naadloos aan elkaar te verbinden zodat je tot de juiste planning komt.
Wat doet een Business Analyst bij Ampère?
Jacco: "Bij Ampère maken onze routeplanners dagelijks meerdere routeplanningen. Ze werken met systemen en verschillende informatiestromen. Het is onze taak om het proces te verbeteren en intuïtiever te maken, zodat het eenvoudiger wordt om met deze systemen te werken. Dat leidt tot betere planningen, wat weer effect heeft op onze operatie."
Roos: "We verrijken de huidige systemen door informatie toe te voegen. Hierdoor maken we het werk van onze planners elke dag een stukje makkelijker. Je kan het zien als een puzzeltje wat gelegd moet worden, een soort Sudoku voor gevorderden."
Heb je een voorbeeld?
Roos: "Een mooi project is onze planningtool, die gericht is op het maken van optimale routes. Wat Ampère uniek maakt, is dat de koeriers niet alleen de pakketjes ophalen bij verkooppartners van bol, maar deze ook sorteren zodra ze op het depot zijn aangekomen. Het doel is dat een pakketje binnen 24 uur bij de klant afgeleverd wordt. Zowel het rijden als sorteren moet dus strak afgestemd worden. Om ervoor te zorgen dat dit zo efficient mogelijk gebeurt, hebben we extra voorwaarden toegevoegd aan onze routeplanning. Daarmee wordt uitgerekend hoeveel capaciteit er precies is, om ervoor te zorgen dat alles op tijd klaar is."
Hoe werken jullie samen als team?
Jacco: "Iedereen heeft een eigen domein waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Daar vallen verschillende projecten onder, die weer invloed op elkaar hebben. Je werkt dus veel samen met je team. Feedback is daarom ook erg belangrijk. Elke vrijdag hebben we een feedbackronde. En op maandag hebben we de weekstart, waarin we bespreken wat de plannen zijn voor deze week."
Roos: "Daarnaast zijn we echt een hecht team. We vinden het leuk om naar kantoor te gaan, maar hebben geen vaste kantoordagen. Ook proberen we eens per maand iets leuks te doen met het team, bijvoorbeeld een borrel, ergens lunchen of padel."
Wat is er ‘anders’ bij Ampere?
Jacco: "Omdat we een kleine organisatie zijn, kan er vlot geschakeld worden en zie je snel resultaat. Je kan hier met elk (goed) idee terecht. Ook fijn: er wordt ook daadwerkelijk naar je idee geluisterd. Bovendien werken we sinds dit jaar met z'n allen in een grote kantoortuin. We hebben alleen flexplekken, dus elke keer zit je naast andere collega's. Net zo gezellig, en het voorkomt groepjes."
Roos: "We groeien snel. Je moet dus tegen continue verandering kunnen. Dingen liggen niet vast, maar worden 'on the go' veranderd. Daar moet je tegen kunnen. Ook krijg je bij Ampère veel vrijheid. Bijvoorbeeld om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt, en de vrijheid om te werken op een manier die voor jou het beste werkt. Ik heb hier ook heel erg het 'samen' gevoel. We lunchen met alle collega's aan een lange tafel. En als onze operatie het erg druk heeft, staan we met z'n allen aan de sorteerband. Zo doen we het samen."