Overslaan naar content

Emily in Asia: Pionieren in remote werken bij Ampère

Remote werken wordt steeds populairder, maar het blijft lastig voor veel bedrijven. Het vraagt niet alleen om technische aanpassingen, maar ook om een goede vertrouwensband tussen werkgever en werknemer. We spreken Emily, Lead van het Implementatie Team, die als eerste binnen Ampère de kans kreeg om een paar maanden remote te werken. Een test voor zowel Emily, als Ampère zelf.

Hoe ben je bij Ampère terechtgekomen?

Ik heb vijf jaar als Supply Chain Consultant bij Capgemini gewerkt, waarvan ik twee jaar een project bij bol heb uitgevoerd. Tijdens dit project werkte ik nauw samen met Wouter, de huidige CEO van Ampère, in het XL Warehouse-team. Ik vond bol een super leuk en divers bedrijf en overwoog om er vast in dienst te treden, maar ik wilde ook graag de consultancywereld nog verder verkennen. Een jaar later kwam Ampère in beeld. Via mijn oud-bol collega's kwam ik in contact met dit nieuw-op-te-zetten bedrijf en vanaf dag één ben ik erbij betrokken. Het is geweldig om te zien wat we de afgelopen 2,5 jaar hebben bereikt!

Wat houdt je functie in?

Als Lead van het Implementatie Team zijn ik en mijn team verantwoordelijk voor het realiseren van nieuwe projecten, innovaties en panden. We zorgen ervoor dat alles wat vanuit ons hoofdkantoor wordt bedacht - nieuwe proposities, nieuwe depots - goed landt binnen onze operatie. We zijn gericht op het halen van deadlines, waar een flink stuk stakeholdersmanagement bij komt kijken. Ook beoordelen we of de kwaliteit van verschillende implementaties goed genoeg is, zodat de operatie effectief kan blijven draaien.

Hoe bevalt het werken in het buitenland?

In het begin was het wennen. Ik ben van fulltime naar parttime gegaan (60% in plaats van 100%), maar ik voelde mij (vooral in het begin) nog verantwoordelijk voor mijn volledige oorspronkelijke takenpakket. Dat was behoorlijk stressvol: hoe verdeel ik mijn tijd tussen verschillende projecten? Hoeveel tijd kan ik nog besteden aan mijn team? Hoe maak ik keuzes in mijn betrokkenheid binnen Ampère? En hoe vind ik de juiste balans tussen werken en reizen zonder dat het teveel energie kost?

Het werken op steeds wisselende plekken wordt langzaamaan routine. Maar bij elke nieuwe bestemming is het eerst wat wennen: waar zijn de coworking-spaces? Hoe is de wifi? Het is altijd een beetje onrustig in het begin, maar zodra je je draai hebt gevonden, geeft verandering van omgeving ook weer nieuwe energie!

Mis je iets tijdens het remote werken?

Het kerstfeest! Dat is echt het hoogtepunt van het jaar. Het was jammer dat ik die gemist heb, vooral omdat ik had geholpen met de organisatie ervan. En natuurlijk mis ik het om fysiek aanwezig te zijn, zowel op ons hoofdkantoor als op de depots. Spontane praatjes zijn zeldzaam, omdat alles via Teams wordt gepland.

Wanneer je bij een grotere meeting de enige online deelnemer bent, kan het nog wel eens gebeuren dat je niet kan bijdragen/meedoen zoals je eigenlijk zou willen. Ondanks de mooie online tools die beschikbaar zijn, is het soms toch ook gewoon heel fijn om met fysieke post-its mee te kunnen brainstormen. Ook mis ik het om aanwezig te zijn bij de operatie zelf: hoe ziet het nieuwe depot eruit? Is de sorteerband nu optimaal ingericht?

Heb je nog tips voor remote werken?

  • Begin op een plek waar je al eerder bent geweest. Zo ken je de stad al een beetje en hoef je niet als een toerist op verkenning, en kan je al iets meer integreren in het lokale leven. Daarom ben ik begonnen in Chang Mai, waar ik al eerder was geweest. Hierdoor kon ik wennen aan het remote werken en aan de totaal andere tijdzone.

  • Maak duidelijke afspraken. Ik heb bijvoorbeeld afgesproken om drie vaste dagen te werken en op Nederlandse tijden. Ik heb ervoor gekozen parttime te werken, zodat ik ruimte heb om te reizen en nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien kost verplaatsen meer tijd dan je denkt. Ik heb hier een fijne balans in gevonden.

  • Probeer niet te veel te reizen. Slow travel is key. Werken kost energie en tijd, maar jezelf constant verplaatsen ook, vooral als je in een andere tijdzone werkt.

  • 4G is je beste vriend! Zorg voor goede data-abonnementen en eSIMs. Coworking-spaces zijn over het algemeen handig, maar ze zijn niet altijd in de buurt.

  • Reizen, maar toch fit blijven? Start met Crossfit! Je kunt dit overal ter wereld doen, ongeacht je achtergrond of taal. Het is ook een handige manier om zowel lokale bewoners als andere reizigers te ontmoeten.

Nog een laatste uitsmijter?

Ik ben Ampère vooral dankbaar voor het vertrouwen dat ik heb gekregen. Niemand stond er negatief tegenover, maar er waren wel wat zorgen, vooral omdat mijn functie vaak fysieke aanwezigheid vereist. Daarom waren duidelijke afspraken en maandelijkse evaluaties nodig: wat als het niet werkt? Bovendien hebben we een duidelijke terugkeerdatum afgesproken. Dit heeft ook te maken met de Nederlandse wetgeving die voorschrijft dat je niet te lang in het buitenland mag verblijven zonder je uit te schrijven. Voor werkgevers kan het ook ingewikkeld worden als een werknemer in het buitenland zit. Remote werken biedt veel mogelijkheden, maar heeft ook zijn grenzen. Ik vond het echt fantastisch en ben blij dat ik de vrijheid heb gekregen om dit te doen!

"Bij elke nieuwe bestemming is het eerst wat wennen, maar zodra je je draai hebt gevonden, geeft verandering van omgeving ook weer nieuwe energie!" Emily, Lead Implementatie Team

Kom bij ons werken

Of het nu gaat om duurzaamheid, innovatie of werkgeluk. Ampère bezorgt het.